ODAŞ Enerji uluslararası açılıma Özbekistan’dan başladı

Enerji, madencilik alanlarında faaliyet gösteren ODAŞ, kuruluşundan itibaren 5 yıl içinde BIST 100’e, ardından da BIST 30 endeksine girmeyi başardı. Şirket, enerji alanındaki birikimini uluslararası arenaya taşımanın ilk adımını Özbekistan’da kombine çevirim santrali yatırımıyla attı.

ODAŞ’IN enerji ve madencilik alanında faaliyet gösteren, aynı zamanda küresel ölçekte topluma ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle üretim yapan bir şirket olduğunu belirten ODAŞ Enerji Grubu Başkanı Ahmet Can, kuruluşu takip eden 5 yıl içinde BIST 100 endeksine girmeyi başardıklarını söyledi. Hâlen BIST 100 endeksinde bulunduklarını ifade eden Can, “Enerji alanında; 330 MW’lık kapasiteli Çan 2 Termik Santralimizde yerli kömürle üretim gerçekleştiriyoruz ve yerli linyit kömürünü elektriğe doğrudan çevirebiliyoruz” dedi. Buranın, Türkiye’de özel sektördeki sayılı santrallerden biri konumunda bulunduğuna vurgu yapan Ahmet Can, enerji alanındaki bilgi birikimi ve güçlü sermaye altyapılarını Özbekistan’da doğalgaz kombine çevrim santrali projesini hayata geçirerek uluslararası arenaya taşıdıklarını kaydetti.

“STRATEJİK MADENLERDE AVRUPA’NIN SAYILI ÜRETİCİLERİNDEN BİRİYİZ”

Enerji ve maden sektöründe öncü bir şirket olarak üretim süreçlerinde elde ettikleri kaynaklarla önemli bir ihracatçı olduklarını belirten Ahmet Can, “Avrupa ve Ortadoğu’da değerli ve stratejik madenler grubundaki Antimuan Metali ve Antimuan Trioksit’inin az sayıdaki üreticilerinden ve önemli ihracatçılarından birisiyiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye-Özbekistan iş birliğinde önemli fırsatlar var” Türkiye’nin 100 yıllık cumhuriyet tarihi, güçlü pozisyonuyla hem komşuları hem de yakın coğrafyasıyla farklı alanlarda birlikte yürümeye, üretmeye ve ilişkileri zenginleştirmeye yakın bir ülke olduğunun altını çizen Can, şunları söyledi: “Özbekistan’ın ihtiyacı olan enerji arzı, teknoloji ihtiyacı gibi konularda iki ülkenin birlikte hareket edebileceğini düşünüyorum. İki ülke için de enerji ve imalat sanayi sektörlerinin modernleştirilmesi için ortak girişimler olabilir. Bu alanda önemli fırsatlar var.”

“ÖZBEKİSTAN’DA 500 BİN HANENİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANIYOR” Özbekistan hükümetiyle 2021 yılı Ağustos ayında bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Can, bu kapsamda Özbekistan’ın Harezm Vilayeti’nde toplam 174 MWe kurulu güce sahip bir doğalgaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralden üretilen elektriğin Özbekistan Ulusal Elektrik Sistemi’ne (National Electric Grid of Uzbekistan-NEGU) satışının gerçekleştirileceğini söyledi.