Çalışanlarını toplumsal fayda odaklı projelerde yer almaya teşvik eden ODAŞ, KAÇUV, TEGV, AFAD gibi sivil toplum kuruluşlarıyla yürütülen iş birlikleri ve gönüllülük çalışmalarıyla toplumsal dayanışmayı güçlendirirken, toplumun farklı kesimlerine de ulaşmayı başarıyor.
ODAŞ People Gönüllüleri Programı: Sosyal sorumluluk projelerine aktif katılım
ODAŞ’ın 2023 yılında hayata geçirdiği ve sosyal sorumluluk bilinciyle çeşitli toplumsal sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan geniş kapsamlı bir gönüllülük girişimi olan ODAŞ People Gönüllüleri Programı, gönüllülük kültürünü güçlendirmeye odaklanarak, çalışanların topluma fayda sağlayan projelerde yer almasına olanak tanıyor. ODAŞ People Gönüllüleri Programı, sosyal farkındalık yaratmanın yanı sıra ODAŞ çalışanlarının yeteneklerine ve kişisel tercihlerine göre diledikleri sosyal projede aktif olarak rol almasına yönelik çeşitlilik sunuyor. Bu kapsamda ODAŞ People Gönüllüleri; TOHUM Otizm Vakfı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği, KAÇUV, TEMA, TEGV, AFAD ve KEDV gibi birçok sivil toplum kuruluşu ile iş birliği yaparak eğitim, çevre, toplum gibi alanlarda sosyal projelerde aktif görev alıyor.
2024 yılında 6 farklı STK ile 2.709 gönüllülük saatine ulaşıldı
ODAŞ People Gönüllüleri Programı doğrultusunda yıl içinde gerçekleştirilen etkinliklerde önemli sosyal faydalar sağlandı. Çan2 Termik Santrali’nde düzenlenen etkinlikte, KAÇUV Umut Kafe tarihinde en yüksek bağış miktarına ulaşıldı. Hem genel merkez hem Çan2 Termik Santrali’nde yapılan etkinlikte KAÇUV’daki yaklaşık 87 çocuğun tedavi sürecindeki masraflarına destek olundu. 45. İstanbul Maratonu’nda ise TOHUM Otizm Vakfı için koşan 11 gönüllü, topladıkları bağışlarla vakıf tarihinde en yüksek bireysel bağış seviyesine ulaştı. 2024 yılında gerçekleşen 46. İstanbul Maratonu’nda ise 6 gönüllü KAÇUV adına bağış topladı. Gönüllülere su tasarrufu bilincini aşılamak amacıyla TEMA’nın Su Gönüllüsü Ol anketi duyuruldu ve eş zamanlı olarak pet şişe tüketimini azaltmak için de ofislerde cam mataralar dağıtıldı. Ayrıca, 23 Nisan’da depremden etkilenen çocuklara umut olmak adına 40 gönüllünün katılımıyla toplanan 3 koli oyuncak Kahramanmaraş’taki KEDV Anaokulu’na ulaştırıldı.
Ek olarak Kitap Bağışı Projesi kapsamında Çan2 Termik Santrali’nin yer aldığı Çanakkale’nin Çan İlçesi’nde açılan Köy Yaşam Merkezi’ne bağışlamak üzere kitap toplama kampanyası yürütüldü. Gönüllülerle birlikte yaklaşık 100 kitap gençlerin okuması için kütüphaneye ulaştırıldı.
Afet bilinci için sürekli hazır olma kültürü destekleniyor
6 Şubat'taki büyük depremde, ODAŞ bünyesindeki 100 kişilik gönüllü madenci ekibi enkaz altındaki vatandaşların kurtarılması için sahadaydı. Afet dönemlerinde hızlı, etkin ve bilinçli müdahalenin altı bir kez daha çizildi. Gelecekteki afetlere daha hazırlıklı olabilmek için Çan2 Termik Santrali’nde Arama Kurtarma Ekibi kuruldu, 47 gönüllü toplamda 80 saat eğitim alarak AFAD akreditasyon sürecine katıldı. ODAŞ’ın sürekli hazır olma yaklaşımı, toplumun afetlere karşı direncini artırmayı hedefliyor.
Gönüllülük projelerinde çeşitlilik ve kapsayıcılığı önemsiyoruz
ODAŞ’ın gerçekleştirdiği gönüllülük ve sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan ODAŞ Kurumsal İletişim Yöneticisi Yasemin Aydınlar, projelerimizi planlarken çalışanlarımızın yeteneklerine göre gönüllü olabilmeleri için çeşitliliğe ve kapsayıcılığa özen gösteriyoruz. Bu kapsamda 2024 yılında 12 farklı projeyi hayata geçirdik. Toplamda 2.709 gönüllü çalışma saatine ulaşarak, toplumun çeşitli kesimlerine dokunan anlamlı projeler gerçekleştirdik. Bu çalışmalar, gönüllülüğün şirket kültürümüzün bir parçası haline gelmesini sağladı ve bizi sosyal sorumluluk projelerinde öne çıkaran en önemli unsur oldu. Topluma katkı sağlama hedefimizle, sürdürülebilir ve kalıcı çözümler üreten projelerimizle sosyal sorumluluk anlayışımızı her geçen gün daha ileriye taşıyoruz” ifadelerine yer verdi.
ODAŞ, çalışanlarının bireysel gelişimini desteklemek ve kurumsal başarısını sürdürülebilir kılmak için kapsamlı bir strateji izliyor. Şirketin “Dinamik ”, "Birlikteliği Önemseyen", "Gelişimi İlke Edinen", "Güvenilirliği Benimseyen" ve " Keşfeden" temel değerleri, ODAŞ’ın iş süreçlerinde ve paydaşlarıyla olan ilişkilerinde önemli bir rol oynuyor.
ODAŞ’ın şirket kültürüne derinlemesine entegre edilmiş kurumsal değerleri, tüm iş süreçlerinin temelini oluşturuyor. Harvard Business Review'da yayımlanan araştırmaya göre, güçlü kurumsal değerlere sahip olan şirketler, çalışan bağlılığını artırarak organizasyonun verimliliğini ve uzun vadeli başarısını destekliyor.
ODAŞ da bu değerleri içselleştirerek, çalışanlarının bireysel gelişimini destekliyor ve onların şirkette kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlıyor. Değişime açık olma ve yeni durumlara hızlı uyum sağlama yetkinliğiyle de öne çıkan şirket, çalışanlarının keşfetme arzusunu daima canlı tutarak yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesini teşvik ediyor.
“Değerler çalışanlara rehberlik ediyor”
ODAŞ farklı sektörlerde yenilikçi yollar izleyerek farklı fırsatlar keşfetmeyi amaçlayan bir yaklaşım benimsiyor. Bu strateji, şirketin girişimci ruhunu destekleyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda şirket değerler ile iç iletişimi kuvvetlendirip dinamik ve yenilikçi bir çalışma atmosferi yaratarak çalışanların iş yapış biçimlerini olumlu yönde etkiliyor.
ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, kurumsal değerlerin şirketin mevcut yapısı ve gelecekteki hedeflerine uygun şekilde tasarlandığını belirtiyor. Arıkan “Değerlerimiz çalışma arkadaşlarımızın kariyer yolculuklarında rehberlik ediyor. ODAŞ Online (intranet) gibi dijital platformlar aracılığıyla düzenli olarak güncellediğimiz içeriklerimiz çalışma arkadaşlarımızın değerleri derinlemesine anlamasına yardımcı oluyor” dedi.
Hem Eğlendiriyor Hem De Öğretiyor
ODAŞ, çalışanların değerleri sadece teorik olarak değil, aynı zamanda eğlenceli ve öğretici etkinliklerle de içselleştirmesini hedefliyor. Takım Çalışmasını güçlendirmek ve değerlerin iş süreçlerine entegrasyonunu desteklemek amacıyla; bilgi yarışmaları ve dijital değerler oyunları gerçekleştiriliyor.
Bununla beraber geniş kapsamlı eğitim programları sunuluyor. Eğitim süreçleriyle ilgili bilgi veren Arıkan, ‘’ Davranışsal yetkinlik eğitimleri ile işbirliği, sonuç odaklılık ve yenilikçilik yetkinliklerimiz ön plana çıkıyor. Eğitimlerde çalışma arkadaşlarımız, grup çalışmaları ve vaka analizleriyle değerleri pratikte nasıl uygulayabileceklerini deneyimliyor. Tüm organizasyonlar için değerler, kurumun atmosferini yansıtır. Biz de yalnızca çalışma arkadaşlarımıza bu değerleri benimsetmekle kalmıyoruz. ‘Gelişimi İlke Edinen’ değerimizde olduğu gibi hayat boyu öğrenme anlayışına inanıyor, bu yolda tecrübelerimizi rehber sayıyoruz. Bu değerler aracılığıyla onların kariyer geleceklerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz’’ açıklamasında bulundu.
Geleceğe yönelik projeler ve uygulamalar
ODAŞ’ın geleceğe yönelik proje ve uygulamalarına ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan Arıkan, “Değerlerimizi hem fiziki hem dijital ortamda çalışma arkadaşlarımız için daha fazla görünür kılmak adına geliştirdiğimiz projelerimiz bulunuyor. ODAŞ değerler takvimimiz doğrultusunda yıl boyunca sürpriz etkinlikler, eğitimler ve seminerler düzenlemeye devam edeceğiz. Hem eğlendirecek hem de öğrenime katkı sağlayacak bu uygulamalarla değerlerin teorik ve pratik boyutlarını ele alarak çalışma arkadaşlarımızın bu konuda daha fazla bilgi ve farkındalık kazanmasına katkıda bulunacağız” dedi.
2023 yılında hayata geçirilen ODAŞ People Gönüllüleri Programı, sosyal sorumluluk bilinciyle çeşitli toplumsal sorunlara çözümler üretiyor ve çalışanların gönüllülük faaliyetlerinde aktif rol almaları için teşvik ediyor. 2024 yılı boyunca, 12 farklı projeyle toplamda 2.709 gönüllü saatine ulaşan bu girişim, çevresel, insani ve eğitim alanlarında fark yaratan çalışmalara imza attı. Gönüllüler; TOHUM Otizm Vakfı, KAÇUV, AFAD, KEDV gibi sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bağış topladı, depreme hazırlık çalışmalarına katıldı ve sosyal kampanyalarda aktif rol aldı.
Projenin 2024 yılında hayata geçirdiği çalışmalarda ise önemli somut başarılar elde edildi. KAÇUV Umut Kafe için düzenlenen etkinlikte, tek seferde en yüksek bağışa ulaşıldı ve bu destekle 87 kanserli çocuğun tedavi harcamalarına denk bir katkı sağlandı. İstanbul Maratonu’nda Tohum Otizm Vakfı adına koşan gönüllüler, topladıkları bağışla bireysel bağış rekoru kırdı. 23 Nisan’da Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen çocukları unutmayan gönüllüler oyuncak bağışı projesi yürüttüler. Ayrıca, Çan’daki Köy Yaşam Merkezi’nde kurulan kütüphaneye 100’den fazla kitap bağışı yapılarak gençlerin eğitimine destek sağlandı.
Hazır olma kültürü ile eğitimler veriyor
6 Şubat'taki büyük depremde, ODAŞ bünyesindeki 100 kişilik deneyimli madenci ekibi gönüllü olarak arama kurtarma çalışmalarına katıldı. Arama kurtarma çalışmaları; afet dönemlerinde hızlı, etkin ve bilinçli müdahalenin önemini bir kez daha göstermiş oldu. Bu sebeple ODAŞ, hazır olma kültürü ile gelecekteki afetlere daha hazırlıklı olabilmek için Çan2 Termik Santrali’nde Arama Kurtarma Ekibi kurdu. 47 gönüllü toplamda 1.080 saat eğitim alarak AFAD akreditasyon sürecine katıldı. Gönüllüler, AFAD Gönüllüsü Eğitimleri kapsamında; güvenli çalışma, risk değerlendirmesi, güvenlik protokolleri, kurtarma operasyonlarının organizasyonu ve etkin şekilde yönetilmesi gibi eğitimler aldılar. Bunun yanı sıra AFAD bünyesinde verilen bazı psikolojik eğitimlerle de desteklendiler.
“Topluma dokunan projelerimizle değer yaratmaya devam edeceğiz”
Hayata geçirdikleri projelerin kamuoyu nezdinde de başarıyla taçlandırılmasının önemine değinen ODAŞ Kurumsal İletişim Yöneticisi Yasemin Aydınlar, konuyla ilgili şunları söyledi; “Bu ödül, toplumsal fayda yaratma vizyonumuzun ve çalışma arkadaşlarımızın gönüllülük faaliyetlerine olan bağlılığının bir göstergesidir. ODAŞ People Gönüllüleri Programı, şirket kültürüne entegre edilen gönüllülük anlayışıyla, gönüllülerimizin yetenek ve tercihlerine göre projelere katılmasına imkân tanıyor. Geniş bir yelpazede toplumsal sorunlara çözüm üreten bu girişim, ODAŞ’ın değerleriyle uyumlu ve sürekliliği olan bir gönüllülük modeli sunuyor. Program aldığı ödülle şirketimizin sosyal sorumluluk alanındaki fayda odaklı etki yaratma kararlılığını bir kez daha kanıtladı. Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılan madenci ekibimizi temsilen iki gönüllü madencimizle bu ödülü almak bizler için oldukça anlamlı oldu. ODAŞ olarak, topluma dokunan projelerimizle değer yaratmaya devam edeceğiz” dedi.
ODAŞ, çalışanlarının bireysel gelişimini desteklemek ve kurumsal başarısını sürdürülebilir kılmak için kapsamlı bir strateji izliyor. Şirketin “Dinamik ”, "Birlikteliği Önemseyen", "Gelişimi İlke Edinen", "Güvenilirliği Benimseyen" ve " Keşfeden" temel değerleri, ODAŞ’ın iş süreçlerinde ve paydaşlarıyla olan ilişkilerinde önemli bir rol oynuyor.
ODAŞ’ın şirket kültürüne derinlemesine entegre edilmiş kurumsal değerleri, tüm iş süreçlerinin temelini oluşturuyor. Harvard Business Review'da yayımlanan araştırmaya göre, güçlü kurumsal değerlere sahip olan şirketler, çalışan bağlılığını artırarak organizasyonun verimliliğini ve uzun vadeli başarısını destekliyor.
ODAŞ da bu değerleri içselleştirerek, çalışanlarının bireysel gelişimini destekliyor ve onların şirkette kendilerini daha güçlü hissetmelerini sağlıyor. Değişime açık olma ve yeni durumlara hızlı uyum sağlama yetkinliğiyle de öne çıkan şirket, çalışanlarının keşfetme arzusunu daima canlı tutarak yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesini teşvik ediyor.
“Değerler çalışanlara rehberlik ediyor”
ODAŞ farklı sektörlerde yenilikçi yollar izleyerek farklı fırsatlar keşfetmeyi amaçlayan bir yaklaşım benimsiyor. Bu strateji, şirketin girişimci ruhunu destekleyen önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda şirket değerler ile iç iletişimi kuvvetlendirip dinamik ve yenilikçi bir çalışma atmosferi yaratarak çalışanların iş yapış biçimlerini olumlu yönde etkiliyor.
ODAŞ İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, kurumsal değerlerin şirketin mevcut yapısı ve gelecekteki hedeflerine uygun şekilde tasarlandığını belirtiyor. Arıkan “Değerlerimiz çalışma arkadaşlarımızın kariyer yolculuklarında rehberlik ediyor. ODAŞ Online (intranet) gibi dijital platformlar aracılığıyla düzenli olarak güncellediğimiz içeriklerimiz çalışma arkadaşlarımızın değerleri derinlemesine anlamasına yardımcı oluyor” dedi.
Hem Eğlendiriyor Hem De Öğretiyor
ODAŞ, çalışanların değerleri sadece teorik olarak değil, aynı zamanda eğlenceli ve öğretici etkinliklerle de içselleştirmesini hedefliyor. Takım Çalışmasını güçlendirmek ve değerlerin iş süreçlerine entegrasyonunu desteklemek amacıyla; bilgi yarışmaları ve dijital değerler oyunları gerçekleştiriliyor.
Bununla beraber geniş kapsamlı eğitim programları sunuluyor. Eğitim süreçleriyle ilgili bilgi veren Arıkan, ‘’ Davranışsal yetkinlik eğitimleri ile işbirliği, sonuç odaklılık ve yenilikçilik yetkinliklerimiz ön plana çıkıyor. Eğitimlerde çalışma arkadaşlarımız, grup çalışmaları ve vaka analizleriyle değerleri pratikte nasıl uygulayabileceklerini deneyimliyor. Tüm organizasyonlar için değerler, kurumun atmosferini yansıtır. Biz de yalnızca çalışma arkadaşlarımıza bu değerleri benimsetmekle kalmıyoruz. ‘Gelişimi İlke Edinen’ değerimizde olduğu gibi hayat boyu öğrenme anlayışına inanıyor, bu yolda tecrübelerimizi rehber sayıyoruz. Bu değerler aracılığıyla onların kariyer geleceklerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz’’ açıklamasında bulundu.
Geleceğe yönelik projeler ve uygulamalar
ODAŞ’ın geleceğe yönelik proje ve uygulamalarına ilişkin bilgilendirmelerde de bulunan Arıkan, “Değerlerimizi hem fiziki hem dijital ortamda çalışma arkadaşlarımız için daha fazla görünür kılmak adına geliştirdiğimiz projelerimiz bulunuyor. ODAŞ değerler takvimimiz doğrultusunda yıl boyunca sürpriz etkinlikler, eğitimler ve seminerler düzenlemeye devam edeceğiz. Hem eğlendirecek hem de öğrenime katkı sağlayacak bu uygulamalarla değerlerin teorik ve pratik boyutlarını ele alarak çalışma arkadaşlarımızın bu konuda daha fazla bilgi ve farkındalık kazanmasına katkıda bulunacağız” dedi.