Platin Dergisi’nde Bu Ay ODAŞ’ın İnsan ve Kültür Yaklaşımı & Liderlik Anlayışı Yer Aldı

2010 yılından bu yana enerji ve madencilik alanında faaliyet gösteren Odaş, mevcut yatırımlarının bulunduğu alanlarda elektrik üretimi, doğal gaz satışı, maden üretimi ve satışı yapıyor. 2010 yılında enerji üretimiyle başlayan yolculuğunda bugün 15 şirket, bini aşkın çalışanıyla sektörün öncüleri arasında yer alan şirket, elektrik üretimi alanında Türkiye’nin en büyük termik santrallerinden biri olan yerli kömüre dayalı Çan 2 Termik Santrali ve Özbekistan’ın Harezm Bölgesi’nde 174 MW’lık kurulu güce sahip doğalgaz kombine çevrim santrali ile de enerji arzına önemli oranda katkı sağlıyor. Dinamik, çevik ve girişimci bir çalışma anlayışlarının olduğunu dile getiren Odaş İnsan ve Kültür Direktörü İnci Arıkan, “Bu dinamizm bizi alışılagelmiş çalışma ve yönetim anlayışından farklılaştırıyor; iş yapma şeklimizi ve grubumuz çatısı altındaki herkesi doğrudan etkiliyor. Girişimci tarzımız yer aldığımız sektörlerde fırsatları daha çabuk görerek aksiyon almamızı sağlıyor. Buna örnek olarak Çanakkale’nin Çan ilçesindeki termik santralimizin kuruluşunu gösterebiliriz. Santral, Avusturya'dan demonte edilerek Türkiye’de tekrar faaliyete geçirildi ve Avrupa tarihindeki en büyük taşınma projelerinden biri gerçekleştirilmiş oldu” diye konuştu. Arıkan, aynı şekilde Şanlıurfa’dan Özbekistan’a taşıdıkları doğalgaz çevrim santralinin de 6 ay gibi kısa bir sürede işler hale geldiğini belirterek, “Odaş olarak zorlukların üstesinden gelmeyi seven, dinamik bir yaklaşımla fırsat gördüğümüz alanlarda büyümeye, çalışma arkadaşlarımızla birlikte gelişmeye devam edeceğiz” dedi.

Liderliğin olmazsa olmaz özelliklerinden ilki insanı anlamak
Her organizasyonun kendine göre bir liderlik tarzı ve anlayışının olduğunu anlatan Arıkan, şöyle devam etti: “Ancak tüm organizasyonlarda liderliğin olmazsa olmaz özelliklerinden ilki insanı anlamak. İyi bir lider her şeyden önce eşit, şeffaf ve hesap verebilir olmalıdır. Kendini zamanla iyi bir mentor olarak geliştirmeli ve ekibine bilgi sahibi olduğu konuları aktarabilmeli, hedeflenen sonuçların nasıl gerçekleştirileceğine yönelik koçluk yapabilmelidir. Bunun yanı sıra problem çözme yeteneği gelişmiş olmalı; dinamik, yenilikçi, esnek ve yaratıcı bir karaktere sahip olmalı. ”

“Gelişim Platformu ile ÖĞRENMENİN sürekliliğini sağlıyoruz”
“Odaş’ın değerlerine ve kurumsal yetkinliklerine uyumlu bir şekilde, ekip çalışması yürütmek başarımızın anahtarı” diyen İnci Arıkan, “Bu başarının devamlılığı için kurum içi girişimcilik, öğrenme çevikliği, kavramsal düşünme gibi öne çıkan ve fark yarattığımız yetkinlikleri geliştirmeye yönelik öğrenme fırsatları oluşturuyoruz. Yönetici Gelişim Programları, Yeni Yetenek Programları’mız, 5000’i aşkın farklı içerikle sınırsız erişim imkanı sunduğumuz Odaş Gelişim Platformu ile bu öğrenme ve gelişimin sürekliliğini sağlıyoruz” yorumunda bulundu. İnsan odaklı tüm politikaları sonucunda Great Place to Work Enstitüsü'nden bu yıl Odaş Enerji, Suda Maden ve Çan2 Termik Santrali olmak üzere üç şirketle 'Harika İş Yeri' sertifikası almaya hak kazandıklarını söyleyen Arıkan, şunları kaydetti: “Bu başarının şu ana kadar yaptığımız çalışmaların bir meyvesi olduğu biliyor, işveren markası olma yolunda projelerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Odaş olarak iş yeri kültürü ve çalışan memnuniyeti konusunda global ölçekte hizmet veren Great Place to Work Enstitüsü tarafından verilen ‘Kadınlar için En İyi İş Yerleri 2023’ listesinde yer aldık. Şu anda Odaş’ta kadın çalışan oranı direktör kademesinde yüzde 60, yönetici kademesinde ise yüzde 45 seviyesinde.”