Enerjimizin Sınırları Ülkemizi Aşarken Büyümeyi ve Üretmeyi Sürdürüyoruz

ODAŞ Enerji Grubu Başkanı Ahmet Can, enerji alanında 330 MWe kapasiteli Çan2 Termik Santrali’nde yerli kömürle üretim gerçekleştirdiklerini ve yerli linyit kömürünü elektriğe doğrudan çevirebildiklerini belirtti. İstikrarlı büyümeye 2023’te de devam edeceklerini söyleyen Ahmet Can ile ODAŞ’ın enerji alanında yeni dönem iş planlarını ve stratejilerini konuştuk.

ODAŞ Enerji’yi kısaca tanıyabilir miyiz?

ODAŞ olarak; küresel ölçekte topluma ve çevreye karşı sorumluluk bilinciyle üretim yapan, enerji ve madencilik alanında faaliyet gösteren bir şirketiz. Kuruluşumuzun ardından ilk beş yıl içinde BİST-100 Endeksi’ne girdik. Bugün ise BİST-30 Endeksi’nde yer alma başarısını gösteriyoruz.

‘Çocuklarımızın hayalleri hayat bulsun, rüyaları gerçek olsun’ temennisi ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayan video, ODAŞ LinkedIn ve Youtube hesaplarında yayınlandı.

Enerji alanında; kurulumunu üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamlamış olduğumuz 330 MWe kapasiteli Çan2 Termik santralimizde yerli kömürle üretim gerçekleştiriyoruz ve yerli linyit kömürünü elektriğe doğrudan çevirebiliyoruz. Çan2 Termik Santrali bu özelliği ve sahip olduğu Çevre İzin ve Lisans Belgesi ile Türkiye’de özel sektördeki sayılı santrallerden biri konumunda bulunuyor. Bunun yanında enerji alanında sahip olduğumuz bilgi birikimi ve güçlü sermaye yapımızla, uluslararası arenadaki ilk yatırımımızı Özbekistan’da doğal gaz kombine çevrim santralini hayata geçirerek yaptık.

Madencilik alanında ise antimuan, altın, gümüş, nikel ve kömür rezervlerine sahibiz. Faaliyet gösterdiğimiz enerji ve madencilik sektörünün yanı sıra, turizm ve teknoloji gibi farklı sektörlerdeki yatırım fırsatlarını da gözeterek bu alanlarda olası iş fırsatlarını ayrıca değerlendiriyoruz.

2022 nasıl bir yıl oldu? Yılı ne kadarlık bir büyüme ve ciro rakamıyla tamamladınız?

2022 yılı ODAŞ adına verimli bir yıl oldu.. Çan2 termik Santralimizde 2021 yılı sonuna göre kaydettiğimiz yüzde 15’lik üretim artışıyla ülkemizin enerji arzına katkı sağlamaya devam ettik. Brüt enerji üretimimiz 2022 yıl sonunda 2,3 milyon MWh ile son beş yılın rekorunu kırmış oldu. Ayrıca 2021 yılında yüzde 69 olan kapasite kullanım oranımızı da 2022’de yüzde 80’e yükselttik.

Türkiye’de enerji alanındaki uzmanlığımızı yurtdışına da taşıdık. Değerli madencilik alanında yaptığımız çalışmalar ihracat başta olmak üzere bilançomuza olumlu yansıdı. Sahip olduğumuz dinamik, teknolojik ve nitelikli hizmet anlayışımızla enerji ve madencilik çalışmalarımızı sürdürürken, sektörün yenilikçi oyuncularından biri olmaya devam edeceğiz.

2023 yılı nasıl geçiyor?

Faaliyette olduğumuz enerji ve madencilik sektörlerinde sorumlu üretim bilinciyle ülkemize ve bağlı olduğumuz coğrafyalara katma değer sağlamak, en büyük önceliğimiz. Bunu en az finansal performansımız kadar önemsiyoruz. Zaten sorumlu üretim bilinciyle hareket ettiğinizde, çevresel ve sosyal hassasiyetleri gözeterek süreçlerinizi yürüttüğünüzde finansal başarı da birlikte geliyor.

330 MWe kurulu gücüyle Türkiye’nin enerji arzı için beş yıldır elektrik enerjisi üreten Çan2 Termik Santralimizle 2023 yılının ilk çeyreğinde net dönem kârımızı 2022’nin aynı çeyreğine göre yüzde 14 artışla 413,7 milyon TL’den 471,2 milyon TL’ye yükselttik.

Yurtdışında neler yapıyorsunuz?

2021 Mart’ta, Özbekistan hükümetiyle Özbekistan’ın Harezm Vilayeti’nde bir doğal gaz kombine çevrim santrali kurulması ve santralden üretilen elektriğin Özbekistan Ulusal Elektrik Sistemi’ne (National Electric Grid of Uzbekistan-NEGU) dolara endeksli garantili satışı kapsamında bir anlaşma imzaladık. Bu santralimizde üretilen elektrik enerjisi, doğrudan ülkenin ulusal elektrik iletim şebekesine bağlı bulunuyor ve ülkenin elektrik enerjisi talebini karşılamak için kullanılıyor. Bu yatırımdan ve Özbekistan’ın enerji alanında büyümesine katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Eylül 2021’de inşaatına başladığımız Özbekistan’daki santralimiz, altı ay gibi rekor bir sürede ilk üretimine başladı. Bugün ise 158 MW kurulu güçle üretimine devam eden santralimizin 2023 yılı sonuna kadar gerçekleşmesi planlanan kapasite artırımı ile mevcut kurulu gücünün 174 MW’a ulaşması hedefleniyor.

Bu dönemde Özbekistan’daki santralinizde ne kadarlık bir üretim gerçekleştirdiniz?

Santralimiz 2023 yılının ilk çeyreğinde 292 GWh üretim gerçekleştirdi. Bununla birlikte 7 Nisan 2023 tarihi itibarıyla Özbekistan Enerji Bakanlığı’na bağlı National Electrics Grid of Uzbekistan (NEGU) tarafından bakanlık resmi kabulü yapıldı. Özbekistan’ın enerji arzına önemli oranda katkı sağlayan santralimizde ürettiğimiz enerjiyle 500 bin hanenin enerji ihtiyacına cevap veriyoruz. Ayrıca Özbekistan’da üretim yaptığımız bölgede bulunan mevcut termik santrallerde yüzde 30 seviyesinde olan elektrik üretim verimliliğine karşın tesisimizin verimlilik kapasitesi yüzde 49’larda. Ayrıca çevre hassasiyetleri gözetilerek yapılmakta olan verimli elektrik üretimi, ülkedeki elektrik ithalatını önemli oranda düşürüyor.